I Congrés Internacional de Legaltech i Startups jurídiques

General

El passat 18 de maig va tenir lloc a Hernani el I Congrés Internacional de Legaltech i Startups jurídiques, un esdeveniment que segons van indicar els seus organitzadors no es destina en exclusiva al sector jurídic sinó a tota persona o empresa que tingui interès en el món legal i en la tecnologia, trobant en aquesta combinació una oportunitat de negoci.

Però… què és exactament el Legaltech? A manca de definicions “oficials”, Legaltech és l’ús de la tecnologia amb la finalitat de proporcionar serveis legals, per exemple creant altres maneres de prestar el servei jurídic molt diferents a la tradicional, mitjançant serveis que acceleren els tràmits i la gestió de tasques dels propis advocats o simplificant la forma de contactar entre advocats i potencials clients, tot mitjançant software o serveis online.

A fi d’aprofundir més en la definició del Legaltech i d’analitzar la seva tendència a nivell estatal i internacional, les seves formes de finançament així com el futur de la innovació en el sector legal, el Congrés es va articular al  voltant de 7 col·loquis focalitzats cadascun d’ells en un tema de discussió, context idoni per tal que sorgissin idees i fossin plantejats temes molt interessants com els següents:

– Som advocats, ens agrada el dret, però també el “negoci del dret”. Amb les noves tecnologies és possible revolucionar un sector que tecnològicament està molt endarrerit. L’advocacia és un sector que es resisteix al canvi, que es manté en la creença de pensar que amb una pàgina web i pujant les seves dades “al núvol” ja està innovant. És necessari un canvi significatiu en processos que impliquin una millora en els resultats. Estem en una època en la que podem aplicar la creativitat en la prestació de serveis.

– Quin és el paper dels col·legis d’advocats i de les universitats per potenciar la innovació? Essent institucions clau de la professió, es va qüestionar l’escàs recolzament i poca sensibilització d’ambdues institucions per a la innovació, considerant-les poc rupturistes. Potser cal que aparegui un “Uber” al sector per a trencar esquemes? Sens dubte és una avantatge que la societat avanci més ràpid que el sector legal. Per què els estudiants surten de les universitats sense saber vendre’s?

– Davant dels canvis del sector, els grans despatxos poden passar-ho pitjor si no s’adapten. El servei jurídic pot prestar-se de forma més senzilla i accessible per a tots. Només és necessari disposar d’una idea i d’un equip competent per a portar-la a terme. Evidentment els diners són necessaris, assenyalant més d’un ponent que ara és un bon moment per aconseguir finançament per part d’inversors, sempre i quan les idees siguin sostenibles i estiguin ben treballades. Un altre ponent assenyalava que el perill d’algunes startups és que estan mal plantejades d’inici i per això fracassen.

Un dels millors i més aplaudits moments de la jornada fou sens dubte la presentació de 7 startups jurídiques per part dels seus creadors, exemples d’aquestes noves formes de prestació de serveis que estan trepitjant fort:

– METAPOSTA: Un servei de caixa forta digital per a documentació, factures i contractes.

– MEDIANDOCON: Una plataforma per a la resolución de conflictes on line.

– FORMALDOCS: Un servei on line de redacció de contractes.

– LEXGO: Una app per a la localització i posicionament d’advocats. El seu cofundador va exposar que ja porten 3 versions de l’aplicació, que dia a dia va creixent el número d’usuaris registrats, definint-se com el tripadvisor de l’advocacia.

– LINELEX: Una plataforma de resolución de consultes jurídiques on line.

– PYMELEGAL: Una plataforma de serveis legals online, focalitzada en LOPD, LSSICE, registre de marques i altres normatives. Es tracta d’una de les startups que van formar part del programa CUATRECASAS ACELERA.

– RECLAMADOR: Una plataforma per a la gestió de reclamacions on line que ha passat de facturar 250 euros l’any 2012 a la previsió de gairebé 4 milions d’euros l’any 2017.

Malgrat tot, aquests 7 exemples són minoritaris, donat que es calcula que només hi ha 3.000 startups en el sector de l’advocacia. Com és possible si només a Madrid hi ha molts més advocats que en tota França? Pot haver un problema de finançament, donat que molts projectes no poden veure la llum per manca de diners, però també és un problema de la cultura que impera en el sector. Si bé un 56% dels advocats creuen que la tecnologia els ajudarà, l’ús del Legaltech al sector és molt escàs degut a la desconfiança que hi ha en l’ús de les TIC. En conclusió, el I Congrés de Legaltech i startups jurídiques neix amb vocació de generar canvis que són molt necessaris per a l’evolució del sector legal.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 × 4 =