Nou cop a la banca: nul·litat parcial de les hipoteques multidivisa

Hipotecari, Processal

El Tribunal Suprem ha declarat la nul·litat parcial d’una hipoteca multidivisa per falta de transparència per part de la banca en la seva contractació. Ho ha fet a través de la Sentència de data 15 de novembre de 2017, en estimar el recurs de cassació interposat pels prestataris on sol·licitaven la nul·litat de les clàusules multidivisa d’un préstec hipotecari concertat amb Barclays Bank.

La sentència adapta així la doctrina de la Sala Primera a la jurisprudència del TJUE, que en el cas Banif Plus Bank (sentència de 3 de desembre de 2015) va considerar que les operacions de canvi de divisa, accessòries a un préstec que no té per finalitat la inversió, no constitueixen un instrument financer diferent del propi préstec, sinó únicament una modalitat indissociable d’execució d’aquest.

Es concloïa així que el préstec hipotecari en divises no és un instrument financer regulat per la Llei del Mercat de Valors, i sí sobre l’aplicació de la Directiva sobre clàusules abusives, la qual cosa obliga a les entitats financeres que concedeixen aquests préstecs a informar d’acord als principis de transparència.

En el cas objecte del recurs de cassació, la Sala estima que les clàusules qüestionades no superen el control de transparència i, per tant, declara “la nul·litat parcial del préstec i l’eliminació de les referències a la denominació en divises del préstec, que queda com un préstec concedit en euros i amortitzat en euros”. Entén l’alt tribunal que “la nul·litat total suposaria un seriós perjudici per al consumidor, que es veuria obligat a retornar d’una sola vegada la totalitat del capital pendent d’amortitzar, i que la nul·litat parcial és possible pel règim contractual previst en el préstec hipotecari”.

Segons el parer de la Sala, aquesta falta de transparència ha generat “un greu desequilibri” entre els clients “en contra de les exigències de bona fe”. Sobretot, perquè considera que un consumidor mitjà pot preveure que les quotes d’una hipoteca multidivisa poden pujar per l’efecte de la fluctuació monetària. No obstant això, “no ocorre el mateix amb altres riscos associats”.

Aquest fet va ser el que va produir “que no poguessin comparar l’oferta del préstec hipotecari multidivisa amb les d’altres préstecs, agreujant la seva situació econòmica i jurídica”, sentència.

A més el Suprem confirma el caràcter complex de la hipoteca multidivisa pels riscos que la mateixa entranya per als contractants.

No obstant això, aquest nou revés del Tribunal Suprem a les entitats bancàries no significa que totes les mutidivises quedin cancel·lades sinó que ara els tribunals hauran d’estudiar cas per cas, ja que l’adequació i la transparència dependran del perfil del client i de l’entitat financera.

Font: Consell General del Poder Judicial


Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /usr/home/mesadvocats.com/web/blog/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

1 × 2 =